İGE Kefalet Portalı
Önemli Bilgilendirme

İGE Kefalet Portalı üzerinden yapılacak kredi kullandırımlarınız için %50 komisyon iadesi fırsatını kaçırmayın.

Detaylı bilgi için tıklayın.

Etik İlkeler Politikası

İGE ETİK DEĞERLERİ

“Finansmana erişim sürecinde ihracatçıların gereksinim duyduğu teminatı sağlamak” misyonu ile kurulan, “üretimin, istihdamın, kalkınmanın ana aktörü olan ihracatın/ihracatçının desteklenmesinde ülkemizin en önemli kurumlarından ve politika araçlarından biri olma” vizyonu ile faaliyetlerine devam eden İGE’nin temel etik değerleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Dürüstlük: Kurum, faaliyetleri kapsamında muhataplarına dürüst davranmayı temel ilke olarak kabul eder. Bu bağlamda, faaliyetlerini profesyonel ve samimi bir şekilde gerçeğe uygun olarak belirler ve mevcut olan gerçeği olduğu gibi açıklar.
  • Şeffaflık: Kurum, faaliyetlerinin, politikalarının ve sonuçlarının açık ve şeffaf bir şekilde sunulmasını, anlaşılabilir olmasını hedefler.
  • Tarafsızlık: Kurum gerek çalışanları gerekse iş ortakları arasında eşit davranır. Her türlü ayrımcılığa karşı gerekli önlemleri alır.
  • Bilgilerin Korunması: Kurum, faaliyetleri kapsamında sahip olduğu her türlü verinin güvenliğini ve gizliliğini sağlayacak tedbirleri alır.
  • Güvenilirlik: Kurum, misyonu doğrultusunda gerçekleştirdiği faaliyetlerin her aşamasında iş ortaklarına güven tesis etmeyi hedefler.
  • Çıkar Çatışması: Kurum, her türlü çıkar çatışmasından uzak durur ve çalışanların çıkar çatışmasından uzak durması için gerekli tedbirleri alır.
  • Sosyal Sorumluluk: Kurum, sosyal sorumluluk projeleri vasıtasıyla; ülkemizin/toplumumuzun dayanışmasına ve geleceğine katkı sunmak için gerekli çalışmalar yürütür.


Kurum, yukarıda sıralanan etik değerlere sıkı sıkıya bağlı olup çalışanların da bu değerleri benimsemesi için gerekli çalışmaları yürütür.

İGE ETİK İLKELERİ

Sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak, katma değer yaratan, başarılı yetkin profesyonellerden oluşan ve herkesin parçası olmaktan gurur duyduğu ideal bir kurum olmak amacıyla sahip olunan etik değerlerin uygulama alanı bulabileceği çalışma ortamının tesis edilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda benimsenen ilkeler aşağıda sıralanmaktadır.


İnsan Haklarına Saygı

Çalışanların farklılıklarına saygı duyulan iş ortamının tesis edilmesi esas olup işe alım, görevlendirme, terfi, eğitim, ödüllendirme, ücretlendirme vb. insan kaynaklarına ilişkin süreçlerde çalışanlar arasında; cinsiyet, dil, din, ırk, yaş, medeni hal, etnik köken, düşünce farklılığı vb. nedenlerle ayrımcılık yapılması kabul edilemez.


Çalışanlara temiz, sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının sağlanması, çalışanların sendikalaşma ve toplu sözleşme haklarına saygı duyulması, mobbing, şiddet ve tacizin hiçbir türüne müsaade edilmemesi esastır.


Mevzuata ve Kurum İçi Düzenlemelere Uyum

Kurum nezdinde sürdürülen faaliyetlerin yasalara ve Kurum düzenlemelerine uygun olması, üçüncü kişilerin fikri ve sınai mülkiyet haklarına saygılı olunması, kişisel verilerin işlenmesinde yasal düzenlemelere uygun davranılması, tüm faaliyetlerin ve kayıtların yürürlükteki mevzuata uygun olarak eksiksiz ve açık bir şekilde kaydedilmesi esas olup yöneticilerin ve çalışanların mevzuata ve Kurum içi düzenlemelere uygun hareket etmesi gerekmektedir.


Çıkar Çatışmalarından Kaçınma

Yöneticiler ve çalışanların, Kurumun misyonu, vizyonu ve çıkarlarıyla çatışacak iş ilişkilerine dahil olmaması, mevcut görevlerinden ve yetkilerinden faydalanarak kendisine, ailesine, akrabalarına ve arkadaşlarına özel çıkar sağlamaması gerekmektedir. Çıkar çatışması olarak değerlendirilebilecek bir durumun içinde olunması halinde konu yöneticilere ve etik ihbar hattına bildirilmelidir.


Yönetime Katılım ve Açık İletişim

Yöneticilerin ve çalışanların, bilgi, beceri ve deneyimlerine katkı sağlayacak her türlü çalışmanın ve girişimin Kurum tarafından desteklenmesi, çalışanlar tarafından sunulan ve Kurum faaliyetlerine aykırılık teşkil etmeyen iş fikri, sosyal proje vb. nitelikteki çalışmaların teşvik edilmesi esastır.


Kurum genelinde yatay ve dikey iletişimin her düzeyde tesis edilmesini teminen uygun iletişim kanallarının açık tutulması, çalışanlar ve İş Ortakları açısından gerekli olan bilgilendirmelerin zamanında yapılması gerekmektedir.


Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele

Kurum rüşvet ve yolsuzlukla mücadele için gerekli önlemleri alır. Yerli veya yabancı hükümet yetkililerine ve diğer üçüncü taraflara, kamu görevlisi olup olmadıklarına bakılmaksızın, gayrimeşru bir fayda elde etmek için bir çıkar sağlanması kesinlikle yasaktır. Bu yasak, Kurumun faaliyetleriyle doğrudan veya dolaylı olarak alakalı, herhangi bir üçüncü tarafa, verecekleri kararları etkilemek amacıyla, değerli herhangi bir şey sağlamayı, teklif etmeyi, vaat etmeyi veya bu tip bir değeri söz konusu kişilerden kabul etmeyi de içermektedir. Yöneticiler ve çalışanlar, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konusundaki mevzuata uymakla yükümlü olup İş Ortaklarımızın da ilgili düzenlemelere uygun hareket etmesi beklenmektedir.


Suç Gelirlerinin Aklanması, Terörizm ve Kitle İmha Silahlarının Finansmanının Engellenmesi

Yerel ve uluslararası mevzuata uyumlu olarak, suç gelirlerinin aklanması, terörizm veya kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı şeklinde görülebilecek her türlü faaliyetten kaçınılması esas olup İş Ortakları ile gerçekleştirilen faaliyetlerde bu hususa uygun iş ve işlemlerde bulunulması gerekmektedir.


Kuruma Özel Bilgilerin Korunması ve Gizlilik

Kuruma, çalışanlarımıza veya İş Ortaklarımıza ait kişisel, ticari, finansal, teknik, yasal vb. gizli bilgilerin Kurum faaliyetlerinin kapsamı dışında çalışanların veya üçüncü kişilerin menfaatine yönelik kullanılması ya da paylaşılması kesinlikle yasaktır. Müşteri sırrı ve diğer gizli bilgilerin paylaşımında ilgili mevzuata ve sözleşmesel yükümlülüklere uygun davranılması esastır.  Yöneticilerin ve çalışanların, bilgi güvenliğinin sağlanmasına yönelik gerekli önlemleri alması ve kendilerinin de bu hususa uygun hareket etmesi gerekmektedir.


Sosyal Yardımlar

Kurum tarafından toplumsal kalkınmaya destek olmak için yapılan bağış vb. sosyal yardımların Kurumun ilkeleriyle çelişmeyecek bir şekilde şeffaf olarak gerçekleştirilmesi esastır.


Cinsiyet, dil, din, ırk, yaş, etnik köken ve düşünce farklılığı temelinde ayrımcılık yapan kuruluşlar ile insan ve hayvan haklarının ihlali, tütün, alkol ve uyuşturucuyu teşvik edici, doğaya zarar verebilecek etkinliklere bağışta bulunulması yasaktır.


Rekabet Hukukuna Uyum

Kurum tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerde rekabet hukuku kurallarına aykırılık teşkil edebilecek hiçbir uygulama içerisinde yer alınmaması esastır. Bu kapsamda rakiplerle ya da diğer kişi ya da kuruluşlarla, doğrudan ya da dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacı taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan anlaşma ve davranışlarda bulunulması yasaktır.


Sadakat ve Özen Borcu

Kurum ile çalışanlar arasında güven esasına dayalı iş ilişkisi esas olup çalışanların Kuruma, Kurumun ise çalışanlara güven duyduğu çalışma ortamının desteklenmesi esastır.


Yöneticilerin ve çalışanların; görevlerini sadakat ve özen göstererek ifa etmesi, Kurumun bildirdiği kurallara ve ilkelere uygun hareket etmesi, Kuruma ve Kurumun İş Ortaklarına zarar verici hareketlerden kaçınması gerekmektedir.


Kurum Varlıklarının Etkin Kullanımı

Kurumun envanterinde yer alan varlıkların, iş süreçlerine uygun olarak Kurum faaliyetleri için kullanılması esastır.  Varlık envanterinde yer almamakla birlikte, çalışma süresi de şirkete ait bir varlık olarak değerlendirilmeli, bu çerçevede; mesai saatlerinin Kurumun iş stratejilerine uygun bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir.


İGE Haricinde Görev Almamak

Yöneticiler ve çalışanların, Genel Müdür’ün izni olmadıkça Kurumdaki görevleri haricinde herhangi başka bir firmada/kuruluşta görev alması yasaktır. Diğer taraftan, Kurum düzenlemelerine aykırı olmaması, İGE’deki görev ve sorumlulukların aksatılmaması, çıkar çatışmasına sebebiyet verilmemesi şartıyla, mesai saatleri haricinde olmak üzere; meslek odalarına, derneklere, vakıflara, spor kulüplerine vb. kuruluşlara üye olunması, etkinliklerde görev alınması ve akademik faaliyetlere katılınması önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.


Hediye Verme ve Kabul Etme

Yöneticiler ve çalışanlar, nakit, nakit benzeri, hizmet veya promosyon, üyelik, işe alım sözleri ve bunun gibi gayri nakdi hediyeler vermemeli veya kabul etmemelidir. Tek bir şirkete/kuruma/kişiye/gruba verilen ya da bunlardan kabul edilen hediye sınırı yıllık 3.200 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Öte yandan çıkar çatışması izlenimi yaratabilecek, adil ve tarafsız karar alma imkânını olumsuz bir şekilde etkileyebilecek veya genel kabul görmüş uygulamalara aykırı olarak değerlendirilebilecek her türlü hediye, belirtilen parasal sınıra bağlı kalmaksızın reddedilmeli ve üçüncü taraflara bu nitelikte hediyeler verilmemelidir.


Siyasi Faaliyetler

Yöneticilerin ve çalışanların politik görüşlerine saygı duyulmakla birlikte politik tercihlerin Kurum faaliyetlerini etkilememesi gerekmektedir. Çalışma alanları dahilinde siyasi amaçlarla gösteri, propaganda ve benzeri faaliyetlerde bulunulması yasaktır.


Sosyal Medya Hesaplarının Kullanımı

Yöneticilerin ve çalışanların sosyal medya hesaplarının kendilerine ait özel alanlar olduğu kabul edilerek paylaşım tercihlerine saygı duyulmakla birlikte sosyal medya paylaşımlarında Kurumsal konularda anlaşmazlık ve belirsizliklere yol açacak içerikler ile Kurumun gizlilik kurallarını ihlal edecek bilgi ve fotoğraf paylaşımında bulunulması yasaktır. Sosyal medya hesaplarından Kurum itibarını zedeleyici paylaşımlar yapılmamalıdır.


İş Ortaklarıyla Olan İlişkilerde Dürüst ve Adil Davranılması

Kurumumuzun etik değer ve ilkelerini dikkate alan kişi ve kuruluşlarla iş ilişkisinde bulunulması, İş Ortaklarıyla olan ilişkilerde mevzuata ve ticaretin teamüllerine uygun hareket edilmesi, İş Ortaklarının şikâyet ve önerilerinin dikkate alınması, kamuoyuna ve medyaya her zaman dürüst ve güvenilir bilgi verilmesi, pay sahiplerinin yasalarla belirlenmiş hak ve çıkarlarının korunması esastır.

ETİK İLKELERİN İHLAL EDİLMESİ

Kurum faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında yukarıda anlatım bulan değer ve ilkelere uygun hareket edilmesi esastır. İşbu Politikada belirtilen değer ve ilkeler başta olmak üzere, mevzuatın veya Kurum içi düzenlemelerin ihlal edildiğinin öğrenilmesi durumunda etik ihbar hattına etik@ihracatigelistirme.com.tr bildirimde bulunulmalıdır.


Kurum, kendisine raporlanan tüm ihbarları dikkatle değerlendirmekte ve iddiaların incelenmesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda tüm incelemeler, ihbarın alınmasını müteakip en kısa süre içerisinde, ön değerlendirme sonuçları da gözetilerek gerçekleştirilmektedir.


Gizliliğin sağlanması ve bildirimde bulunanların korunması amacıyla etik ihbar hattına yapılan bildirimlere yalnızca Kurumun Denetim Biriminin erişim yetkisi bulunmaktadır. Denetim Birimi bağımsız bir görev icra etmekte olup ihbarlar çıkar çatışması yaratmayacak kişiler tarafından incelenmektedir.


Bildirimde bulunan kişilerin anonim kalma tercihine saygı duyulmakta olup ihbarın ayrıntıları ve inceleme süreci boyunca elde edilen tüm bilgiler yalnızca ihbar konusu olaya ilişkin bilgi ve aksiyon alması gerekli görülen kişilerle paylaşılmaktadır.


Misilleme karşıtı politika doğrultusunda; ihbarda bulunan bir çalışan sırf ihbarda bulunduğu için, gerekçe ile veya gerekçe gösterilmeden işten çıkartılamaz, görevden uzaklaştırılamaz, işten el çektirilemez, ücretli veya ücretsiz izin kullandırılamaz veya görev yeri değiştirilemez ve buna benzer bir aksiyon alınamaz. Misillemeler bu Politikanın açık bir ihlali kabul edilerek Davranış Kuralları ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda disiplin yaptırımlarına tabi tutulur. Ancak, bir inceleme sürecinde ihbarda bulunan çalışanın kasten ve kötü niyetle yanlış bildirimde bulunduğunun ortaya çıkması halinde bu çalışan hakkında bahsi geçen yönetmelik kapsamında disiplin yaptırımı uygulanır.


İnceleme sonucunda, disiplin yaptırımı uygulanması yönünde bir öneri olması halinde, ilgili konu Etik Kurulunun ve Disiplin Komitesinin bilgisine sunulur.